Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu alternatyw, które proponuje kuchnia europejska na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Polakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne posiłki włoskie

Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Pasta czyli makarony Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film