zupa mleczna z kaszą jaglaną

Współcześnie koncentrujemy się na tym, co jemy – wybieramy towary coraz to rozsądniej, kierując się zdrowiem oraz dietą. Czasy, kiedy jedliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie i naturalne towary. Z tego powodu coraz to częściej także wypatruje się zastępników w kuchni. Sól i tłuszcz zostaje na wskroś odsunięty od jadłospisu a artykuły dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. W szeregu przypadków zastępuje się je artykułami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one identycznie wiele artykułów odżywczych, lecz organizm po prostu znosi je znacznie odpowiedniej. Znakomitym przykładem godziwego artykuły jest kasza jaglana, która dawno temu gościła na stołach nadzwyczaj nieraz a teraz niestety pozostała zapomniana.

kasza jaglana z serem

Na szczęście coraz więcej osób ceni jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do codziennego jadłospisu tej właśnie kaszy. Czemu? Czym ona różni się od sztampowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc riposta na to zapytanie jest wybitnie łatwa – kasza jaglana to całkowicie inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to podkreśla, albowiem są to nadzwyczaj delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Wypada traktować ją trochę inaczej niż stereotypową, popularną nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie żąda nieco więcej czasu niemniej jednak jest tego godne, bowiem wrażenia smakowe są właściwie fajne. Dlaczego niemniej jednak powinniśmy zaintrygować się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana ma niesłychanie wiele pomocnych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny artykuł czy też trudno jest je odnaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest nadzwyczaj poprawnym źródłem niezwykle wielu witamin z grupy B, jakkolwiek nie wyłącznie, dostarcza bo także witaminy z grupy E, jakie niezmiernie poprawiają pamięć i koncentrację a też wiele imponujących składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest bardzo bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje oraz w głównej mierze neutralizuje tak nazywane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą wyraża? To idealny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to także kasza niezwykle odżywcza i przede wszystkim lekkostrawna, wobec tego nadaje się dla chorych i naturalnie dla dzieci, którym wbrew pozorom dobry przyrządzona powinna niezwykle smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik sporadycznie spotykany w następstwie tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.

Comments are closed.