Pragniesz wiedzieć, jak zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeśli niemniej jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co zapewnia pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeśli porządnie zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
Restauracja przy Rynku Kraków
Jednak w pierwszej kolejności: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem legendarnym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano czy też bazylii, do tego trochę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Oczywiście, włoskie jedzenie jest nadzwyczaj regionalne, także jeżeli chodzi o pizze. Jedna zasada jednakże jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet legalnie nazywać się pizzerią!
Czym znamionuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna oraz najbardziej autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.
Co jest niezbędne prócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży lub 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
W następnej kolejności pora na ukochane akcesoria, choć można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najodpowiedniej również gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – inaczej upiększyć kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.