Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jakkolwiek równocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
ser mozzarella
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
ill gusto italiano
Skąd wobec tego wziąć nowatorski, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w samej rzeczy warto dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.